Us avancem un tema que us volíem presentar durant aquest curs però creiem que ara es el moment: “Edificis Positius”, en que tots ajuden a tots, pot ser una gran oportunitat per posar-ho en practiques, “ENDAVANT BARRI, AJUDEM-NOS MÚTUAMENT, AMB MOTIU DEL COVID-19”
Potser resiliència urbana pot semblar un mot complicat. Però vés per on que el COVID19 ha tingut la virtut de fer-nos fàcil comprendre que cada cop més serà imprescindible que els veïns i les veïnes ens dotem de capacitat d’autoorganització per abordar reptes molt diversos. I entre aquests també les crisis econòmiques que hem conegut, les sanitàries que patim i les ambientals que vindran.
Certament el coronavirus ens està posant a prova. No només a les autoritats sanitàries i governamentals sinó a tota la ciutadania. Ens ha costat d’entendre però ara ja és evident. Moltes persones ja se senten cridades a actuar com a nodes d’una xarxa de solidaritat i autoexigència no solament complint sinó fent complir les recomanacions.
Com a ciutadania assumim una responsabilitat per a la qual potser no estàvem prou en alerta. I ara l’exercim en l’espai domèstic i urbà, i redescobrint que hi ha un àmbit oblidat: la comunitat de veïnatge. Veïns i veïnes ens podem posar d’acord per portar menjar a una persona que no pot sortir de casa, podem netejar assíduament la barana de l’escala o el pom de la porta… també hem après que millor que la canalla no jugui plegada. Abordar una crisi des de la convivència ajuda a rebaixar la tensió. Saber que tens altres persones a l’altra banda de la paret amb qui pots confiar en un moment determinat ajuda a suportar millor la situació.
Són moments de redescobrir la convivència veïnal, la cohesió social, i la responsabilitat personal al servei de reptes col·lectius i de microhistòries de proximitat. Les crisis són moments d’aprenentatge i creixement; podríem pensar en aquestes properes setmanes com un espai de desenvolupament? Tant de bo que puguem pensar en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible i comprendre com de rellevants seran per al nostre futur col·lectiu. I també com cada qui de nosaltres hi pot contribuir des de la proximitat.
Edificis Positius ens proposa que fem dels edificis un espai de convivència, contribuïm a crear comunitats on les persones puguin viure positivament l’experiència de ser veïns i veïnes. Podem fer moltíssimes coses. Ara mateix podem desenvolupar un confinament positiu, expandint la positivitat en el nostre entorn més proper. A molts edificis i barris ja han començat. Sigueu proactius i proactives.
Josep Maria Canyelles – Edificis Positius
Ser Veí Positiu i Veïna Positiva
El Veí Positiu, la Veïna Positiva(VP), són persones que volen fer d’aquest món un lloc millor: més sostenible, més ètic i més humà. Són Persones compromeses amb els valors de convivència, respecte i tolerància i que creuen que la vida urbana pot i ha d’incorporar més benestar i més felicitat.
El Veí Positiu i la Veïna Positivasón persones que viuen en positivitat l’experiència de ser veí i veïna, posen en marxa iniciatives, petites o grans, a partir de les seves habilitats, interessos o voluntats, beneficien el seu entorn més proper: la seva escala de veïns i veïnes o carrer amb cases unifamiliars.
No són heroïnes ni herois, són persones que, amb petits gestos, canvien el seu entorn millorant la seva qualitat de vida i la de la resta de la comunitat, fomentant l’estalvi i la convivència cívica.Si en un edifici hi coincideixen més d’un o d’una VP i hi realitzen alguna activitat que beneficia a tota la comunitat, esdevindrà Edifici Positiu (EP): un espai ple de vida on a tothom li agradaria viure.
Els Veïns Positius i les Veïnes Positives no estan sols, no estan soles, des d’Edificis Positius els oferim orientació, informació, formació, idees i acompanyament per poder iniciar i desenvolupar el seu propi full de ruta, al seu ritme. A més, tenen l’oportunitat de conèixer altres VP!