La setmana vinent començaran els treballs de reposició de vora una seixantena d’exemplars d’arbres a Vilafranca que en els darrers anys s’han hagut de retirar perquè estan morts, en un estat precari que representen un risc, que han sofert algun vandalisme, que han patit accidents, que han estat afectats per obres o per algun episodi climatològic sever, etc.

Es plantaran un total de quinze espècies diferents, depenent de si es manté l’espècie del carrer, o es canvia per una espècie més adaptada o adient a l’espai disponible.

Enguany la plantació es realitzarà majoritàriament al barri de la Girada, on es plantaran un total de 31 arbres. Majoritàriament, la plantació es realitzarà al carrer Lluis M. Güell, on es plantarà una nova espècie, amb l’objectiu de millorar la superfície arbòria del carrer per tal que els arbres proporcionin els seus potencials beneficis (emissió d’oxigen, amortiment del soroll, absorció de partícules contaminants, reducció de la temperatura ambiental a l’estiu, etc).

La resta d’arbrat previst per reposar se situarà força distribuït per la resta de la vila i en funció de les baixes que hi ha hagut: es preveu plantar als barris de la Barceloneta-Sant Magí (av. Barcelona, carrer Misser Rufet i pl. Estació), Centre Vila (Pl. Lluís Via), Espirall (carrer Baltà de Cela), Molí d’en Rovira (av. Barcelona), Poble Nou (carrers Moja i Montserrat Roig i parc Tívoli), Sant Julià (carrers Eugeni d’Ors i Jaume Balmes), i a la Zona Esportiva (carrer Antic Camí de St. Martí).

Un cop finalitzada la plantació, els tutors dels arbres es pintaran amb una franja de color marró, amb l’objectiu d’identificar els arbres i gestionar la temporalitat de reg necessari. Així mateix, i amb la finalitat d’aconseguir el bon assentament de l’arbrat i el desenvolupament dels arrels en profunditat, en alguns exemplars s’instal·laran tutors quàdruples i, en el cas de les espècies de port gran (amb més potencial de creixement), una malla anti-arrels per evitar l’aixecament del paviment.

Seguint les directrius del Pla de gestió de l’arbrat a l’espai públic de Vilafranca, amb la plantació d’arbrat es pretén fomentar el desenvolupament de la superfície arbrada viària, entenent que cal disposar d’un patrimoni arbori divers, en bon estat, segur, i adaptat