Dissabte,27 d'abril de 2024
Associació de Veïns del Barri del Poble Nou de Vilafranca del Penedès
Històric d'activitatsInformació Municipal d'interésNovetats

L’Ajuntament posa en marxa un servei d’acompanyament a les persones grans per trencar la bretxa digital

L’Ajuntament de Vilafranca, a través d’Alcaldia i de les regidories de Barris i de Gent gran, i en col·laboració amb les AV de Vilafranca i la Fundació Pro-Penedès, impulsa a partir del proper mes de març el projecte “Trenquem la bretxa digital”, dirigit a la gent gran, que té l’objectiu de trencar la bretxa digital que pateix aquest col·lectiu.

Aquest és un compromís adquirit per l’equip de govern municipal en campanya electoral i que pretén ajudar i acompanyar el col·lectiu de la gent gran en l’accés a les noves tecnologies i a la realització de tràmits digitals. Cada vegada més, depenem de la tecnologia per dur a terme gestions essencials i bàsiques del dia a dia com poden ser, per exemple, les visites mèdiques, les gestions bancàries o la tramitació amb l’Administració Pública. Es detecta que, per manca de coneixement o d’instruments per a gestionar aquests tràmits, la bretxa digital en el col·lectiu de la gent gran va en augment.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, la bretxa digital és preocupant a Catalunya. Tots els indicadors mostren com afecta de manera significativa les persones a partir dels 65 anys i la situació s’agreuja a partir dels 75, perjudicant especialment aquest col·lectiu.

El regidor de Gent Gran, Ramon Zaballa, ha assegurat que la bretxa digital és una realitat que a més va canviant i evolucionant, “ja que cada vegada sorgeixen noves eines tecnològiques que ens obliguen a estar al dia permanentment. Aquest projecte ens permetrà també fer una detecció i anàlisi de les noves necessitats amb les quals es va trobant la gent gran en aquesta matèria. Això ens permetrà desenvolupar polítiques públiques més eficients per a aquest col·lectiu”.

El projecte “Trenquem la bretxa digital” vol contribuir a donar solució a aquesta exclusió i facilitar l’accés a les noves tecnologies, a través de l’acompanyament de la mà de professionals i de la formació, especialment pensant en gent gran, a partir de 65 anys, que no estigui familiaritzada amb les noves tecnologies.

Atenció als locals de les AV i amb la col·laboració de la Fundació Pro-Penedès

Des d’Alcaldia s’ha treballat aquest projecte per desenvolupar-lo des de la proximitat. Per aquest motiu, i amb les regidories de Barris i de Gent Gran, es va valorar que la ubicació idònia per atendre aquest públic objectiu són els locals de les associacions veïnals de Vilafranca. La bona predisposició de les juntes de totes els associacions de barri ha permès engegar aquest projecte col·laboratiu.

En aquest sentit, el regidor de Barris, Jordi Junyent, ha agraït la cooperació de les associacions de veïns i veïns que “han acollit la iniciativa amb moltes ganes, i que l’han valorat com un projecte necessari i positiu per la ciutadania en general, i en concret per aquest col·lectiu més vulnerable.”

I seguint aquesta línia col·laborativa i d’aprofitament de serveis, el projecte també compta amb el suport de la Fundació Pro-Penedès, amb qui s’ha treballat des del mes de novembre passat. A través del seu programa “Punt Digital Penedès Inclusiu”, aplicarà la seva experiència en el suport professional a la capacitació en matèria digital de persones vulnerables. En aquest sentit, l’alcalde Francisco Romero, que és president de la Fundació Pro-Penedès, ha posat en valor el paper de la Fundació com a un instrument transformador que ha de facilitar les eines per encarar els reptes d’un futur que requereix una adaptació constant i amb visió de territori. Romero ha afegit que, en aquesta la nova etapa que la Fundació va engegar el mes d’agost passat, “són molts els projectes que ja s’estan treballant per recuperar el lideratge en temes de col·laboració empresarial i d’identitat territorial”.

FranCisco Romero ha explicat que la gent gran que ho necessiti, podrà anar a l’associació de veïns del seu barri i trobarà la persona de referència professional que “l’acompanyarà i l’ajudarà a realitzar qualsevol tràmit o consulta que requereixi d’un assessorament, amb seguretat,  privacitat i discreció. És important que la gent gran pugui disposar d’aquesta figura, que els transmeti el coneixement digital en pràctiques concretes i que els ajudi a resoldre dubtes i necessitats específiques”.

Calendari: Al nostre local del C/ Tossa de Mar 13 els dies d’atenció per aquests sessions seran els divendres: 8-3-24, 5-4-24, 19-4-24, 17-5-24 i 31-5-24.